januari 15, 2025

Anticonceptie: hoe u uzelf kunt beschermen na de bevalling

Dus de langverwachte dag is aangebroken dat jij en je baby uit het ziekenhuis werden ontslagen. Onder de vele moeilijkheden en vragen over hoe je op de juiste manier voor een baby kunt zorgen, rijst er nog een: is het nu nodig om bescherming te gebruiken en hoe je het precies moet doen??

Het is beter om bij de eerste afspraak met een gynaecoloog na de bevalling te vragen naar mogelijke anticonceptiemethoden, waarna de specialist na onderzoek individuele middelen zal aanbevelen. We willen het hebben over anticonceptie na de bevalling in het algemeen..

Borstvoeding betekent dat ik niet zwanger kan worden

Meestal, als u uw baby borstvoeding geeft, is de natuurlijke anticonceptie het proces van borstvoeding zelf. In dit geval moet een jonge moeder echter uiterst voorzichtig zijn, aangezien juist deze houding vaak de reden wordt voor de volgende, volledig ongeplande zwangerschap. Waarom gebeurt het??

Er zijn verschillende tekenen dat borstvoeding voor u meer een voorbehoedsmiddel kan zijn en dat u een andere beschermingsmethode moet gebruiken..

Verhogen van de intervallen tussen voedingen. Om ervoor te zorgen dat de borstvoeding van de baby als een natuurlijke anticonceptiemethode kan dienen en niet faalt, is het belangrijk dat de intervallen tussen de voedingen overdag minstens 4 uur en ’s nachts minstens 6 uur bedragen..

Als u een gelukkige moeder bent van een baby die de hele nacht gezond en vredig slaapt, kunt u niet volledig vertrouwen op het anticonceptieve effect van voeding en moeten aanvullende methoden worden overwogen..

Ook als u de baby heeft laten kennismaken met aanvullende voeding en gedurende de dag een of meer borstvoeding heeft overgeslagen, moet u nadenken over aanvullende anticonceptie..

Onze moeder, een lid van het forum, Lileya, zegt: “Ik introduceerde aanvullend voedsel bij mijn zoon, hij vond het lekker, en het gebeurde zo dat hij op de leeftijd van 7-8 maanden al verschillende voedingen volledig had vervangen. Dat wil zeggen, ik verliet mijn borsten alleen ’s nachts en’ s ochtends. Ik dacht: ik geef nog steeds borstvoeding, wat betekent dat condooms niet nodig zijn. Er was genoeg melk. Maar al snel begonnen de misselijkheid en het braken, zo bekend uit de vorige zwangerschap. Ik heb een test gekocht – alles is bevestigd. Mijn man was lang in shock, ons appartement is klein, dus al snel hadden we natuurlijk geen tweede kind gepland. Het is alweer de 7e maand van de zwangerschap, we wachten weer op een jongen en de eerste zoon is net anderhalf geworden “.

Het begin van de menstruatie. Elke duur en overvloed van bloeding uit de vagina is een signaal dat de vruchtbaarheid van de eierstokken is hersteld en dat u daarom zwanger kunt worden..

Onze moeder Dina, een forumlid, zegt: „Ik begon mijn menstruatie ongeveer zes maanden na de bevalling. Ze waren helemaal niet hetzelfde als voorheen, maar een paar dagen beklad. Maar ik gaf nog steeds borstvoeding en dacht niet eens dat ik zwanger zou kunnen worden. Maar na een tijdje gebeurde het, en nu zijn we met z’n vieren! “

Het kind is ouder dan 4 maanden. Het is algemeen aanvaard door gynaecologen dat nadat je de eerste 4 maanden van zijn leven met je baby hebt gevierd (maximaal 6 maanden), het noodzakelijk is om na te denken over bescherming, ongeacht of je bent begonnen met menstrueren of niet, en of je aanvullende voedingsmiddelen. Het is tijd om voorzichtig te zijn en voor betrouwbare anticonceptie te zorgen.

Natuurlijk is niet elk voorbehoedsmiddel geschikt voor een zogende moeder. Zo zijn gecombineerde orale anticonceptiva (COC’s), die oestrogenen en progestagenen bevatten tijdens het geven van borstvoeding, gecontra-indiceerd..

Maar er zijn nog veel opties.

De meest voorkomende vorm van postpartum anticonceptie is het condoom, dat bij correct gebruik tot 98% effectieve bescherming garandeert. Bovendien is een condoom een ​​betrouwbare bescherming tegen infecties, die in de eerste maanden na de bevalling een zelfs verwijde baarmoederhals kunnen aantasten..

Vaak merken jonge moeders na de bevalling dat de hoeveelheid slijm in de vagina is afgenomen, waardoor geslachtsgemeenschap in een condoom onaangenaam kan zijn. De situatie kan worden gecorrigeerd door speciale smeermiddelen, speciale smeermiddelen die wrijving vergemakkelijken. Het is beter om ze, zoals condooms, in apotheken te kopen en neutrale te kiezen, zonder geurstoffen en aanvullende eigenschappen, om geen irritatie en allergieën te veroorzaken..

De tweede mogelijke anticonceptiemethode zijn anticonceptiva met alleen progestageen, dit zijn pillen die alleen progestagenen bevatten. Het anticonceptieve effect van dergelijke pillen is lager dan dat van gecombineerde orale anticonceptiva, maar in combinatie met borstvoeding zijn ze redelijk betrouwbaar, op voorwaarde dat ze regelmatig worden ingenomen.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat het hormoon via uw melk bij uw baby terechtkomt. De doses zijn zo minimaal en onbeduidend dat ze het kind niet zullen schaden. De inname van anticonceptiva met alleen progestageen heeft geen invloed op de hoeveelheid melk en de duur van de lactatie..

Overleg met uw arts over de mogelijkheid om deze anticonceptiva voor te schrijven, vooral als u problemen heeft of heeft gehad met de doorgankelijkheid van de eileiders, overgewicht, onregelmatige cyclus, leverfunctie..

Het gebruik van zaaddodende middelen – stoffen die zaadcellen vernietigen – is een andere mogelijke anticonceptiemethode. Deze voorbehoedsmiddelen zijn verkrijgbaar in de vorm van speciale gels, pasta’s, schuimen, tampons, vaginale zetpillen, tabletten en zalven..

De meeste zetpillen en tabletten moeten 15-30 minuten voor de geslachtsgemeenschap in de vagina worden ingebracht (zetpillen lossen sneller op), het anticonceptieve effect houdt 3-4 uur aan. Schuim en crème worden onmiddellijk vóór de geslachtsgemeenschap geïnjecteerd. Tampons kunnen van tevoren worden ingebracht (geldig voor 24 uur), de tampon wordt niet eerder dan 2 uur na geslachtsgemeenschap verwijderd.

In vergelijking met hormonale en intra-uteriene anticonceptiva hebben spermiciden een lage efficiëntie (75-80%). Daarom worden ze voorgeschreven aan vrouwen die borstvoeding geven, zodat in combinatie met borstvoeding het gewenste effect wordt bereikt..

Contra-indicaties voor het gebruik van zaaddodende middelen zijn allergie voor zaaddodend middel, endocervicitis, colpitis of cervicale erosie.

Intra-uteriene anticonceptie is een effectieve anticonceptiemethode voor moeders die borstvoeding geven, aangezien het de melkproductie niet beïnvloedt.

U kunt het spiraaltje 6-8 weken na de bevalling (na het stoppen van de postpartumafscheiding) gaan gebruiken. Tijdens de eerste week na de introductie worden seksuele activiteit en intense fysieke activiteit niet aanbevolen.

Intra-uteriene apparaten zijn gecontra-indiceerd bij ontstekingsprocessen in de geslachtsorganen, omdat de spiraal kan bijdragen aan het opstijgen van de infectie met zijn penetratie in de buikholte. U kunt ook geen spiraal installeren in het geval van pathologische veranderingen in de baarmoeder (ontwikkelingsanomalieën, baarmoederfibromen, vervorming van de baarmoederholte, cervicale stenose).

Na het begin van het gebruik van een intra-uteriene anticonceptie, is het noodzakelijk om binnen een maand een vervolgonderzoek door een gynaecoloog uit te voeren, daarna na drie maanden, en bij afwezigheid van klachten is één bezoek per jaar voldoende.

Het hoofd van de gynaecologische afdeling van de intramurale eenheid “Poliklinieken voor volwassenen op de linkeroever” MM “Dobrobut”, kandidaat voor medische wetenschappen Popkov Alexander Vasilyevich zegt:

“Postpartum-anticonceptie verandert om verschillende redenen aanzienlijk..

Borstvoeding zelf is een anticonceptiemethode. Wanneer een baby aan de borst zuigt, komt prolactine vrij in het lichaam van de moeder – een hormoon dat de ovulatie rechtstreeks beïnvloedt.

Hoe vaker je voedt, hoe meer hormonen en het ei rijpt niet. De garantie van bescherming kan worden beperkt tot 4 maanden na de bevalling en op voorwaarde dat de baby alleen van nature borstvoeding krijgt. Later wordt de methode niet meer zo betrouwbaar en moet je iets anders oppikken..

Als een vrouw borstvoeding geeft, kan onder betrouwbare anticonceptiemiddelen, methoden om een ​​intra-uterien anticonceptiemiddel (spiraaltje) in te stellen, anticonceptiva met alleen progestageen of injecties, een condoom worden gebruikt..

Gecombineerde orale anticonceptiva, die pillen die bijna elke vrouw kent, zijn niet geschikt, omdat de oestrogeencomponent die ze bevatten de lactatie remt.

Om voorbehoedsmiddelen te selecteren en hun voor- en nadelen voor elk individu afzonderlijk te bespreken, moet u naar een arts gaan. Stoornissen van het koolhydraatmetabolisme, verhoogde stolling, veneuze problemen beperken bijvoorbeeld het gebruik van hormonale middelen. En hier kan door een specialist rekening mee worden gehouden, en niet door een vriend of iemand van buitenaf.

Bij het kiezen van bescherming met een spiraal is een bezoek aan een arts verplicht, omdat het nodig is om een ​​uitstrijkje te maken en ontstekingen uit te sluiten. Ook kan alleen een arts de spiraal zowel plaatsen als verwijderen.

De selectie van puur progestagene geneesmiddelen voorziet in bepaalde beperkingen: het innemen van pillen zoals voorgeschreven door een arts moet strikt tegelijkertijd gebeuren om een ​​afname van het anticonceptieve effect te voorkomen.

Anticonceptie voor injectie (“Depo-Provera”) is een gemakkelijke en goedkope methode, het is niet minder betrouwbaar dan anderen, maar ik moet waarschuwen dat de patiënt mogelijk langdurige kleine spotting heeft gehad. Het is 3 maanden effectief, hoewel het effect van de injectie langer kan aanhouden..

Het begin van het gebruik van deze fondsen – 6 weken na levering.

Met het einde van de borstvoeding is het ook mogelijk om combinatietabletten, een pleister of een vaginale ring te gebruiken “.