mei 28, 2024

Een van de belangrijkste bioritmen in ons leven is het ritme van seksualiteit

Tijdstip, weer buiten het raam, seizoen van het jaar, individuele kenmerken van het lichaam, gemoedstoestand – al deze factoren veroorzaken schommelingen in het hormoonniveau.

En hormonen zijn grotendeels verantwoordelijk voor ons verlangen en vermogen om lief te hebben..

Seksuoloog-androloog, medisch directeur van de Intimate Medicine Clinic voor het hele gezin "De gezondheid van de mens", Volwaardig lid van de International Association of Andrologists Yuri Zaseda: "Een echtpaar hoeft zichzelf geen onnodige problemen te bezorgen door na te denken over hoe ze zich aan elkaars seksuele ritmes kunnen aanpassen. De natuur zelf zal helpen om zich aan te passen – als er natuurlijk liefde in het gezin is"

Dag en nacht – overdag

Testosteron – het mannelijke geslachtshormoon – is misschien wel de belangrijkste stof die de seksuele verlangens en mogelijkheden van mannen rechtstreeks beïnvloedt. Het is overigens in kleine hoeveelheden in het vrouwelijk lichaam aanwezig en is in het algemeen daarvoor verantwoordelijk.

Mannelijk geslachtshormoon "komt in het spel" al in de 4e week van de zwangerschap. Terwijl het toekomstige mannetje in de baarmoeder groeit, is de hoeveelheid testosteron die door het kleine mannelijke wezen wordt geproduceerd vergelijkbaar met die geproduceerd in de testikels van een volwassen mannetje! Dit is nodig voor de juiste vorming van de jongen..
De eerste drie maanden van leven in het bloed
de pasgeboren baby woedt nog steeds een hormonale storm, vergelijkbaar met die die tienerjongens kwelt. Dan het hormoon "valt in slaap", en tijdens de puberteit begint het opnieuw de voorwaarden ervan te dicteren. De productie van testosteron groeit en bereikt zijn maximale waarden op de leeftijd van 25 jaar. Daarna stabiliseert het niveau van het hormoon, en op de leeftijd van veertig begint het geleidelijk af te nemen. Maar voor degenen die hun 40-jarig jubileum al hebben gevierd, is er goed nieuws: nadat ze een bepaald, nog steeds redelijk niveau hebben bereikt, stabiliseert het niveau van testosteron in het bloed zich weer en totdat de dood wordt geproduceerd in voldoende hoeveelheden om een ​​vol leven te leiden.

Testosteron heeft een heel duidelijk circadiaans ritme. Het hoogste niveau van het hormoon in het lichaam is in de vroege ochtend. Dat is de reden waarom de meeste mannen als het ware wakker worden, klaar voor exploits. En ik ben helemaal niet vies van het bereiken van deze prestaties. Maar pech – veel vrouwen zijn helemaal niet afgestemd op ochtendseks. Hun seksuele verlangen (libido) slaapt op dit moment nog. Na negen uur ’s ochtends (als het tijd is om aan het werk te gaan), stabiliseren de hormoonspiegels. Maar toch komt het als het ware de bloedbaan binnen, niet in een uniform straaltje, maar in afzonderlijke porties, 5-8 keer per uur. Hoe beïnvloedt dit de seksuele prestaties? Het is heel eenvoudig: ongeveer elke tien minuten kunnen gedachten over liefde spontaan naar het hoofd van een man komen: zowel langdurige als gedetailleerde seksuele fantasieën, als vluchtige gedachten. Op dit moment vindt de afgifte van het hormoon in het bloed plaats..

Aan het einde van de werkdag ervaart de man een tweede piek, iets minder uitgesproken dan de ochtend. De minimale testosteronproductie vindt plaats om tien uur ’s avonds. En tegen die tijd wordt bij vrouwen het seksuele verlangen gewoon wakker. Dus onze verlangens zijn nooit voorbestemd om samen te vallen? Maar nee! Weet u wat een van de voordelen is van een langdurig huwelijk? In het feit dat bij een man die getrouwd is en de huwelijkstaken niet verwaarloost, de dagelijkse hormonale achteruitgang wordt overgedragen van tien uur ’s avonds naar’ s avonds laat (ongeveer 1-3 uur).

Onder invloed van de maan

Voor vrouwen is misschien wel het belangrijkste seksuele ritme het maandelijkse ritme. Integendeel, de maan: de menstruatiecyclus is tenslotte het vaakst

28 dagen, maanmaand. Zoals gynaecologen zeggen, wordt het als de norm beschouwd om hem plus of min vijf dagen terug te trekken.
De belangrijkste vrouwelijke hormonen die deze cyclus beheersen, zijn oestrogeen en progesteron.
Nu meer over hoe de maandelijkse cyclus seksualiteit beïnvloedt..
Dus mijn menstruatie kwam op tijd. Een hoofdpijn minder.

De eerste vier tot zeven dagen (zoals iedereen heeft geluk) is het niveau van zowel oestrogeen als progesteron in het bloed van een vrouw echter minimaal. Het resultaat is dat je niet eens aan seks wilt denken. Naast hormonale redenen zijn er echter ook, sorry, puur hygiënische redenen.
Van de vijfde tot de zevende dag van de cyclus begint het oestrogeengehalte in het bloed te stijgen. Onder zijn invloed worden de wanden van de baarmoeder dikker en bereiden ze zich voor op een bevruchte eicel – dit is om zo te zeggen een intern proces. Uiterlijk begint een vrouw gewoon ten goede te veranderen: blauwe plekken onder haar ogen verdwijnen, er verschijnt een gezonde blos op haar wangen en er verschijnt een glans in haar ogen. De belangstelling voor seks groeit ook, die piekt in het midden van de maandelijkse cyclus..

Van ongeveer de 14e tot de 21e dag van de cyclus komt een volwassen ei de eileider binnen. De vrouw is klaar om zwanger te worden. Ze ziet er op dit moment geweldig uit, voelt zich geweldig. Zelfs de lichaamsgeur verandert op dit moment, de hoeveelheid feromonen neemt toe (vluchtige stoffen die we niet kunnen "geur" opzettelijk, maar die niettemin de seksuele aantrekkelijkheid beïnvloeden). En de gedachten van de vrouw draaien op dit moment vaak om "van dit": voortplantingsinstinct, weet je. Als secretaris van "Office romantiek", mannen laten zo’n vrouw niet passeren!
Na de eisprong dalen de oestrogeenspiegels en beginnen de progesteronspiegels te stijgen. De curve van welzijn en gemoedstoestand kruipt helaas naar beneden. Veel patiënten worden op dit moment overweldigd door de beruchte "premenstrueel syndroom", zich op verschillende manieren laten voelen: iemand heeft hoofdpijn, iemand heeft een maag. Sommigen hebben last van ongemotiveerde stemmingswisselingen en agressieve uitbarstingen. Seks verandert soms van plezier in berucht "echtelijke plicht".
Met het begin van de menstruatie begint alles opnieuw.

Is de lente tijd voor liefde? Geen herfst!

En hoe zit het met mannen? Het blijkt dat ze de problemen en het ongemak die dit eigenaardig zijn, bespaard blijven "biologische wekker", 28 dagen geliquideerd? Over het algemeen wel. Mannen hebben echter ook een maandelijks ritme van testosteronproductie. Het is eerder iets korter dan een maand en is ongeveer 20-22 dagen. Deze cyclus volgt niet alleen het niveau van het hormoon in het bloed, maar ook het volume van de geproduceerde zaadvloeistof en het aantal zaadcellen erin. Het is waar dat de veranderingen in gezondheid, stemming en seksueel verlangen binnen deze cyclus zo gladgestreken zijn dat ze bijna onmerkbaar kunnen zijn..

Dus als het voor een vrouw moeilijk is om zich aan te passen aan het mannelijke circadiane ritme, dan moet de man lijden onder de vrouwelijke maandelijkse cyclus? Hier is nog een ander belangrijk argument ten gunste van een lang en trouw huwelijksleven: voor een echtgenoot die al meerdere jaren getrouwd is, worden maandelijkse schommelingen in testosteronniveaus meer uitgesproken. En de hormonale achteruitgang, je raadt het al, is hetzelfde. met kritieke dagen van de vrouw.
In tegenstelling tot een 22-daagse cyclus wordt het seksleven van een man sterk beïnvloed door de jaarlijkse cyclus. Gedurende het jaar ervaren vertegenwoordigers van de sterkere seks twee uitbarstingen van seksueel verlangen – in de lente en de herfst. De herfstpiek is meer fysiologisch. Het kan zelfs gedeeltelijk de erfenis van ons wilde verleden worden genoemd. De zwangerschap duurt tenslotte negen maanden en in de zomer worden de gezondste en sterkste kinderen geboren. Hier heeft de natuur ervoor gezorgd dat in het mannelijk lichaam de testosteronspiegel in de herfst het hoogst is. De seksuele golf in de herfst leidt ertoe dat geobsedeerd door liefde, seksueel actief, sorry, mannetjes van de soort homo sapiens tegen de zomer gelukkige vaders worden.

We zijn echter gewend om te tellen "soms liefde" voorjaar. En het is niet onredelijk. In het voorjaar is er inderdaad een algemene stijging van de seksuele activiteit. Maar deze
"lente splash" – disharmonisch. Er is een emotionele opleving, een reactie van het lichaam als natuurlijk biologisch object op een bloeiende natuur, maar er is geen versterking van testosteron. Dat wil zeggen, mentale behoeften worden niet ondersteund door fysiologische vermogens. En dit is beladen met verschillende mislukkingen. Trouwens, mannen wenden zich in het voorjaar meestal tot artsen met klachten van onvoldoende erectie..

"Onthouding is gevaarlijk!"

Zoals je al hebt begrepen, hoeft een getrouwd stel geen onnodige problemen voor zichzelf te creëren door na te denken over hoe ze zich kunnen aanpassen aan elkaars seksuele ritmes. De natuur zelf zal helpen om zich aan te passen – als er natuurlijk liefde in het gezin is.

Het is natuurlijk goed als de echtgenoot, wiens testosteron in het bloed kookt, zelf actief is. En indien niet? Het gebeurt anders in verschillende gezinnen. Het komt voor dat de belangrijkste initiator van intimiteit een vrouw is. We zijn allemaal onderverdeeld in zintuiglijke en intuïtieve typen, en zintuiglijke typen voelen hun behoeften en verlangens duidelijker, ook seksuele. Intuits begrijpen hun gevoelens minder goed, maar voelen perspectieven beter aan. Als de vrouw een zintuiglijk persoon is en de man een intuïtie, dan is het heel normaal dat de vrouw de man tot intimiteit aanzet. Wat gebeurt er op dit moment?

Stel dat het testosteronniveau van de echtgenoot op dit moment niet erg hoog is, binnen het normale bereik. Omdat hij niet zo’n acuut verlangen voelt, geeft hij toe aan zijn vrouw, geeft zich over aan haar zorgzame handen en. heel snel stijgt het niveau van het hormoon in zijn bloed verschillende keren. En alles komt goed "hoog".

Voor mannen is het zogenaamde geconditioneerde fysiologische ritme (UVR) erg belangrijk, waar ze (als alles normaal voor hen is) van nature naar toe komen. Het is niet verplicht "maandag Woensdag vrijdag". Velen hebben veeleer de neiging om seks te koppelen aan weekenden, wanneer we slapen en uitrusten. En ook het lichaam van de partner past zich aan dit ritme aan..

We weten allemaal dat iemand regelmatig moet sporten, minstens drie keer per week. Dan zullen de spieren in goede conditie zijn, de stemming zal goed zijn, de gezondheidstoestand – normaal, slaap – gezond, enzovoort. En seksuele activiteit maakt deel uit van de algemene biologische fitheid en is een zeer belangrijk onderdeel van algemene fysieke activiteit. Dat wil zeggen dat de UVR, indien mogelijk, moet worden nageleefd.

– En wat te doen als je moe thuiskwam van je werk, ruzie had met je superieuren, medewerkers vervelend zijn, hoofdpijn hebt, het buiten slecht weer is, je favoriete schoenen nat zijn, enzovoort. Over het algemeen wil ik meerdere dagen achter elkaar maar één ding – borsjt eten en naar bed gaan. In de zin van in slaap vallen. En de gedachte beweegt traag in mijn hoofd dat er al vijf dagen geen seks in het gezin is geweest. Dus wat blijkt, je moet jezelf dwingen?

Ja! Natuurlijk. Zoals bij atleten: je wilt niet naar de sportschool, maar het moet wel! En jij gaat. En jij werkt. Je kijkt – in tien minuten geniet je er al van. En het leek erop dat er geen krachten waren – noch moreel noch fysiek. Dus met liefde – een pauze mag alleen worden genomen in het geval van een ernstige aandoening..

– Ik heb gelezen dat er een bepaalde periode is "veilige onthouding", die afhankelijk is van de leeftijd. Zo kan een dertigjarige man met een gemiddelde seksuele constitutie maximaal twee maanden zonder seks. Als hij wil "snel" langer loopt u het risico op ernstige seksuele disfunctie. Is dat zo?
Over het algemeen wel. Voor een jonge man is onthouding veilig. Er zullen geen onomkeerbare veranderingen plaatsvinden. Voor een dertigjarige is het al ongewenst. Voor een veertigjarige kan het schadelijk zijn. Voor een 70-jarige kan dit de laatste onthouding zijn. Maar waarom onthouden? Als iemand geen religieuze verboden heeft, moet hij masturberen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen..

En als we terugkeren naar het onderwerp seksuele ritmes, dan worden ze bij gehuwde paren op zichzelf gesynchroniseerd. Dit is evolutionair opportuun. Het aanpassingsvermogen van partners aan elkaar wordt ondersteund door de natuur. Omdat het nuttig is.

Trouwens:
Britse artsen hebben ontdekt dat hun mannelijke landgenoten op betaalde dagen een duidelijke piek in de testosteronproductie hebben. Bovendien, hoe meer uitgesproken de maandelijkse hormonale cyclus van een man is, hoe groter de kans dat hij onder invloed van stress op het werk verstoringen in deze cyclus ervaart..